creoss

Sportkompas van start: impuls voor sport en bewegen


“Sportkompas gaat in de komende jaren een belangrijke rol spelen om van Brummen een nog gezondere gemeente te maken”. Dat liet wethouder Luuk Tuiten, binnen het college verantwoordelijk voor het thema sport, weten bij de officiële start. Samen met vicevoorzitter van de stichting Sportkompas Willem Elshof, onthulde hij het logo dat hoort bij de koepelorganisatie die vanaf 1 februari een belangrijke rol gaat spelen bij de uitvoering van het gemeentelijke beleid als het gaat om sport en bewegen. “Ik heb alle vertrouwen dat het een succes gaat worden”, aldus Tuiten.

 

Sportkompas is vanaf nu verantwoordelijk voor de sportaccommodaties De Bhoele in Eerbeek en Rhienderoord in Brummen. Ook krijgt de nieuwe organisatie het beheer in handen van de gymzaal in het nieuwe schoolgebouw aan de Lorentzstraat in Eerbeek. Eind 2017 werd al de naam bekend gemaakt van deze nieuwe organisatie. Een uitgeschreven prijsvraag leverde 79 waardevolle inzendingen op. Het was de door Kim Broekhuisen-Willems ingediende suggestie ‘Sportkompas’ die het beste aansloot bij de doelstellingen van de stichting. Gistermiddag werd het logo dat hoort bij Sportkompas onthuld. Maar ook werden de noodzakelijke overeenkomsten ondertekend waarbij Sportkoepel de huur en ook het beheer en exploitatie van de sportaccommodaties is geregeld. “Overigens blijft de firma Tappel nog tot het eind van dit binnensportseizoen de horeca in De Bhoele verzorgen. Dat hebben we in goed overleg zo met elkaar afgesproken. Vanaf juli dit jaar komt ook dat in handen van Sportkompas”, aldus de wethouder.

 

Kennis en ervaring

De nieuwe stichting wordt bestuurd door enkele ervaren en bevlogen bestuurders. Eerbekenaar Willem Elshof vervult op dit moment de rol van vicevoorzitter. “De gemeente heeft gekozen voor een overkoepelde sportorganisatie, los van de gemeente”, laat hij weten. “Omdat voor de accommodatie Rhienderoord in Brummen al langer sprake was van een geprivatiseerde vorm, heeft de gemeente gekozen om in de fase van het oprichten van een overkoepelende sportorganisatie, gebruik te maken van de ervaringen en knowhow van stichting Rhienderoord. Maar nu de stichting van start gaat, gaan we naarstig op zoek naar uitbreiding van ons bestuur. Maar ook op andere manieren gaan we de inbreng van verenigingen, scholen en andere gezondheidsorganisaties organiseren.”

 

Hoe gaat stichting Sportkompas sport, beweging en gezondheid in de kernen van de gemeente Brummen stimuleren? “We willen dat op verschillende manieren doen”, legt Elshof uit. “Niet alleen door sporten te faciliteren via de (binnen)accommodaties. Maar ook door sporten te stimuleren en organisaties te verbinden. We doen dat nu al met bijvoorbeeld de combinatiefunctionarissen, buurtsportcoaches en JOGG-regisseur (team sportservice). Maar onze ambitie gaat nog verder. We willen namelijk door sport en bewegen bijdragen aan de leefbaarheid in de dorpen Denk aan het bevorderen van bewegingsonderwijs en voorlichting over nut en noodzaak van een gezonde levensstijl. Maar ook willen we bijdragen aan een leefbare samenleving door bijvoorbeeld mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten.“

 

Krachtige organisatie

Met de nieuwe koepelorganisatie streeft de gemeente naar een krachtige organisatie die met een efficiënte aanpak voor meerwaarde kan betekenen. Tuiten geeft aan dat het dan zowel gaat om het beheren van de accommodaties, het stevig uitvoeren van het gemeentelijk sportbeleid als het maximaal stimuleren van sportbeoefening/bewegen. “Sportstimulering in de breedste zin spreekt Sportkompas erg aan”, vult Elshof aan. ”Stichting Sportkompas is er voor alle inwoners in onze gemeente. Samen met alle betrokken partijen willen we werken aan een gezonde gemeente. Maar ook zien we kansen als het gaat om integratie, participatie en ontmoeting voor jong en oud. En ook ziet de gemeente voor ons een belangrijke rol weggelegd bij de uitvoering van de gezondheidsnota, die eerder al door de raad is vastgesteld”.

 

In de komende periode treedt Sportkompas, herkenbaar met het nieuwe frisse logo, volop naar buiten. Een mooi logo dat past bij de nieuwe stichting en dat beweging en richting symboliseert.

 

Zo komt er een nieuwe, moderne communicatie vorm via www.stichtingsportkompas.nl. Een website die een platform gaat bieden voor inwoners en sportverenigingen in de gemeente en is gericht op online communicatie. Social media zal hierbij het communicatie middel zijn om in ieder in de gemeente Brummen te informeren over sport, bewegen en gezondheid. Zo zal er een tijdlijn zijn met een compleet activiteitenaanbod, met nieuws, blogs, video’s en gezondheidstips. Met dit platform zullen wij binnen de gemeente Brummen vooruitstrevend zijn. Aan dit platform wordt op dit moment nog hard gewerkt en we hopen deze media voorjaar te mogen lanceren.

 

Bestuursleden gezocht
Sportkompas zit te springen om mensen die de ambitie van Sportkompas willen helpen waarmaken. Zo zijn er nog drie plekken vacant in het bestuur van de nieuwe stichting, maar ook zoekt Sportkompas naar enthousiaste en gedreven personen voor de te vormen klankbordgroep. Interesse? Laat het dan snel weten en neem contact op met de manager van stichting Sportkompas, Vivian Tromp. Zij is bereikbaar via telefoonnummer (0575) 56 15 44 of mailadres sportservice@stichtingsportkompas.nl.